Your Slogan Goes Here

sl-SIit-IT

Novice

Priznanje Naša Slovenija 2016

Vipava, 6. maj 2017

Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine Kultura – natura Slovenija je 6. maja 2017 projektu ZBORZBIRK podelilo priznanje Naša Slovenija 2016 v kategoriji Ohranjanje dediščine. Več ...

 

Odličen znanstveni dosežek

November 2016

Projekt ZBORZBIRK je Znanstveni svet ARRS uvrstil med odlične znanstvene dosežke v humanistiki. Več …
 

Odprtje informacijske točke in zbirke Pričevanja kmečke kulture v Prosnidu

Prosnid, 28. 3. 2015

V soboto, 28. 3. 2015, smo na prečudovito sončno popoldne v Prosnidu odprli prenovljeno stavbo župnišča z informacijsko točko in zbirko Pričevanja kmečke kulture. Navzoče so pozdravili Claudio Grassato, župan Občine Tipana, srce prosnijskih aktivnosti Alan Cecutti ter koordinatorica projekta Špela Ledinek Lozej. Barbara Ivančič Kutin z Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU je predstavila terensko delo – zbiranje zgodb in, kot se je izkazalo, tudi pesmi, česar rezultat je bila  priložnostna zgoščenka Te so peli v Prosnidu. Pesmi sta zbranim sestri Evelina in Franca Melissa zapeli tudi v živo. Nove prostore kot tudi primerljive nadaljnje projektne pobude je v zaključku blagoslovil župnik Roberto Bornini.

 

Rezijanske pravljice in informacijske točka pri Muzeju rezijanskih ljudi

Predstavitev publikacije Rezijanske pravljice in odprtje informacijske točke pri Muzeju rezijanskih ljudi
Bila in Solbica, 28. 3. 2015

V soboto, 28. 3. 2015, je bilo v Muzeju rezijanskih ljudi odprtje informacijske točke projekta. Navzoče so uvodoma pozdravile Luigia Negro, predsednica društva Muzej rezijanskih ljudi, Marina Cernetig, predstavnica Inštituta za slovensko kulturo, in Špela Ledinek Lozej, vodja projekta. Zatem je Roberto Dapit z Univerze v Vidmu predstavil zgoščenko in spremljajočo publikacijo Rezijanske pravljice, na kateri je zbranih šest narečnih zvočnih zapisov ter transkripcij v slovenski in italijanski knjižnji jezik petih rezijanskih pripovedovalk in enega pripovedovalca. Dan smo zaključili z ogledom prenovljenih prostorov muzeja na Solbici ter Muzeja brusačev prav tam.

 

Odprtje informacijske točke in predstavitev zbirke Glasovi Kanalske doline

Ukve, 27. marec 2015

V petek, 27. marca 2015, je bilo v prostorih Slovenskega kulturnega središča Planika Kanalska dolina (SKS Planika) v Ukvah pod okriljem mednarodnega projekta ZBORZBIRK – Kulturna dediščina med Alpami in Krasom odprtje še ene informacijske točke v Videmski pokrajini.

Po uvodnih pozdravnih besedah podpredsednika SKS Planika Rudija Bartalotha in ravnateljice Inštituta za slovensko kulturo Marine Cernetig je Mojca Ravnik predstavila projekt. Sledila je predstavitev virtualne zbirke oblačil in oblačilnega izrazja Glasovi Kanalske doline s simpatičnim dialogom med avtoricama zbirke, Natašo Gliha Komac, sicer tudi predsednico SKS Planika, in domačinko Eliso Kandutsch, katere mati Maria Moschitz je prijazno prepustila svojo zasebno zbirko ter z vsem svojim védenjem in znanjem ves čas dejavno sodelovala pri nastajajočih opisih.

Celoten dogodek je spremljala razstava dolinskih oblačil in oblačilnega izrazja z naslovom Iz Micijine skrinje, ki sta jo pod okriljem SKS Planika in s finančno podporo Dežele Furlanije – Julijske krajine pripravili Nataša Gliha Komac in Carmen Kenda-Jež z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Slednja nas je skozi razstavo popeljala s slikovitim komentarjem.

Sledilo je prijetno druženje v domači ukovški gostilni Ojsternik.

 

Odprtje Nježne hiše in informacijske točke

Jevšček, 26. 3. 2015

V četrtek, 26. marca 2015, je bilo v Jevščku (Občina Kobarid) odprtje Nježne hiše, ki velja za najstarejšo hišo v vasi. V njej sta vse do sredine 20. stoletja živela Jožefa – Pepa Nježna in njen nečak. Zaradi skromnega življenja in pomanjkanja sredstev se je hiša ohranila kot dragocen dokument časa. Rekonstrukcija Nježne hiše s fasado z apnenim ometom ter lesenim ostrešjem, pokritim s slamo, izpričuje bivalne razmere 19. stoletja pritlične vrhkletne hiše, značilne za slovensko-beneškim stavbni tip.

Petra Kolenc

 

Zaključna konferenca

Špeter, 20. 3. 2015

v petek, 20. marca 2015, je v Špetru potekala zaključna konferenca projekta ZBORZBIRK – Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom. V uvodnem  nagovoru so navzoče pozdravili Bruna Dorbolò, predsednica Inštituta za slovensko kulturo, Oto Luthar, direktor ZRC SAZU, ter  Iztok Škerlič, predstavnik Organa upravljanja Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Italija 2007–2013. Nato so Špela Ledinek Lozej,  Roberto Dapit in Saša Poljak Istenič  predstavili projektne rezultate: zgoščenko, zbornik in vodnik. V sklepnih mislih so Mojca Ravnik, Inga Brezigar-Miklavčič in Marina Cernetig poudarili dobro sodelovanje med partnerji projekta ter se iskreno zahvalili vsem zbiralcem, ki so bili pripravljeni sodelovati v tako pomembnem projektu .

Po zaključku konference smo se v Slovenskem multimedijalnem oknu (SMO) udeležili odprtja informacijske točke, kjer so nas gostoljubno pogostili.

Saša Babič

 

Odprtje razstave

Dobrovo, 18.3.2015

V sredo, 18. marca 2015, je bila v novem večnamenskem paviljonu ob Gradu Dobrovo, ki je bil zgrajen s sredstvi projekta ZBORZBIRK odprta razstava Meštirji v Brdih in vzporedna razstava Iz nonine skrinje: razstava tekstilnih izdelkov iz Zbirke družine Darinke Sirk avtorice Tanje Gomiršek iz Goriškega muzeja.  Razstava o obrteh v Brdih je nastala na podlagi knjige Darinke Sirk – 99 meštirjev – sto mižerij, vzporedno razstavo pa bogati zbirka izbranih tekstilnih predmetov, ki so jih sešile domače šivilje in so bili del ženske bale.

Petra Kolenc

 

Ogled muzejskih zbirk v Nadiških dolinah

Nadiške doline, 14. 3. 2015

V soboto, 14. 3. 2015, je bilo javnosti predstavljenih osem nadiških zbirk, ki so bile popisane in nekatere tudi urejene v okviru projekta ZBORZBIRK. Glavnina udeležencev se na je zbrala navsezgodaj v Špetru, od koder smo pod vodstvom Marine Cernetig z Inštituta za slovensko kulturo krenili z avtobusom proti Čedadu. V Rualisu smo se kot ustavili pri Oddu Lessizzi, kjer smo si ogledali zbirko likalnikov. V Trinku nas je sprejel župan Občine Dreka, Mario Zufferli, Tarcisio Donatto iz društva Pro Drenchia ter Rafaella in Emanuella Cicigoi iz društva Kobilja glava pa so nam predstavila Muzej v Dreki in zbirko Cieglici. Pot nas je vodila v Gnidovco, kjer sta se nam pri ogledu Zbirke Elia Qalizze – Kaluta pridružila župan Občine Srednje Luca Postregna ter deželna svetnica Silvana Cremaschi. V Gorenjem Tarbilju smo si ogledali Zgodovinski muzej Balus. Po kosilu smo nadaljevali z ogledom zbirk pod Matajurjem v Občini Sovodnje. Kot prvo smo se ustavili na Vartači, kjer je bilo predstavljeno izdelovanje grabelj, ki je bilo značilna dopolnilna dejavnost na Tarčmunu. Pot se je zaključila v Mašerah, kjer smo si kot prvo ogledali zbirko Kovačija Valentina Dusa ter bližnjo obokano klet s kamnito mizo. Dan smo zaključili s slavnostnim odprtjem Muzeja varha Matajura; trak sta prerezala snovalka muzeja, Luisa Battistig, in sovodenjski župan, Germano Cendou. Hvala vsem partnerjem projekta, zbirateljem in skrbnikom zbirk, sodelavcem ter udeležencem ogleda za lep dan!

Špela Ledinek Lozej

 

Otvoritev razstave Etnologija, zbirke in prva svetovna vojna

Grad Kromberk, 28. 10.2014

Razstava Etnologija, zbirke in prva vojna je nastala s podporo rednega  programa Goriškega muzeja in projekta ZBORZBIRK – Kulturna dediščina med Alpami in Krasom, ki v svoj nabor lokalnih zasebnih in društvenih zbirk vključuje tudi vrsto zbirk iz muzejske evidence Goriškega in Tolminskega muzeja. Na razstavi sodeluje 28 zbirk z območja, ki ga zajema projekt ZBORZBIRK, od tega je 21 vključenih v projekt. Posvečena je dvema zbiralcema, pokojnima Pavlu Levpuščku, avtorju zbirke »Jugova hiša«  in Ivanu – Janku Šavliju, avtorju zbirke »Posočje 1915–1917«, ki sta bila med prvimi ljudskimi ljubiteljskimi zbiralci etnološkega gradiva in ostalin prve svetovne vojne. Oba sta bila vključena v projekt ZBORZBIRK, pripravljena sodelovati s strokovnimi institucijami in seveda predana tako svojim zbirkam kot obiskovalcem, ki sta jih sprejemala z veseljem. Otvoritev v gradu Kromberk je popestrila kulturna prireditev ob sodelovanju Folklorne skupine Turističnega društva Kal nad Kanalom, mešanega pevskega zbora iz Gradiške /Gradisca d´Isonzo in Moškega pevskega zbora Lig.

Inga Miklavčič Brezigar

 

Odprtje zbirke in informacijske točke Muzej blumarjev in vasi

Čarni Varh, 19. oktober 2014

V nedeljo, 19. oktobra 2014, je bilo v najvišje ležeči vasi Nadiških dolin odprtje zbirke in informacijske točke Muzeja blumarjev in vasi. Navzoče je v imenu Občine Podbonesec pozdravil župan Camillo Melissa. Vodja projekta, Špela Ledinek Lozej, je predstavila namen in aktivnosti projekta ZBORZBIRK, Roberto Dapit iz videmske univerze pa je orisal etnološke raziskave območja. V zaključku sta zbirko predstavila ustanovitelj Graziano Specogna in snovateljica razstave Marina Cernetig. Obiskovalci smo si lahko ogledali opravo krajevnega pustnega lika - blumarja, kot tudi predmete, povezane s prvo svetovno vojno ter s kmečkim in obrtniškim delom. Po sveti maši smo se obiskovalci okrepčali s kostanjem – popoldne je Planinska družina Benečije namreč pripravila praznik kostanja – burnjak.

 

Odprtje informacijske točke pri Etnografskem muzeju v Bardu

Bardo, 12. oktober 2014

V nedeljo 12. oktobra je bilo v Bardu odprtje informacijske točke pri Etnografskem muzeju. Pozdravni nagovor so imeli Igor Cerno, vodja projektnih aktivnosti pri Občini Bardo, Pier Paolo Zanussi, podžupan barške občine, kot tudi eden izmed ustanoviteljv muzeja, Viljem Cerno.

Zatem je nastopil Andrej Furlan, ki se je slikovito spominjal svojega dela v Etnografskem muzeju leta 1992 v okviru diplomske naloge ter izpostavil spremembe v ureditvi zbirke in v vrednotenju tudi zahvaljujoč projektu ZBORZBIRK. 

Na koncu je Albino Micotiss na kolovratu, ki ga je sam izdelal, prikazal, kako so nekoč predli.

Navzoči smo si lahko lahko ogledali muzejsko zbirko in se za nekaj skupnih trenutkov ustavili v krajevnem gostišču.

Besedilo: Igor Cerno
Fotografije: Špela Ledinek Lozej

 

Srečanje projektnih partnerjev, ogled nadstreška v gradu Dobrovo in ogled zbirke družine Sirk

Šmartno v Brdih, 16. 9. 2014

V torek, 16. 9. 2014, je bilo v Šmartnem v Brdih srečanje projektnih partnerjev. Projektni partnerji in vodje delovnih sklopov so poročali o opravljenem delu ter o aktivnostih, načrtovanih v petem poročevalskem obdobju. V popoldanskem delu smo si ogledali obnovljeni nadstrešek v gradu Dobrovo, kjer nas je sprejel tudi župan občine Brda, g. Franc Mužič. Nato smo se odpeljali v Krasno, kjer je ga. Darinka Sirk predstavila družinsko zbirko. Slednjo smo si udeleženci tudi ogledali na licu mesta in bili navdušeni nad čudovito obnovljenim objektom ter zbirko predmetov. Ga. Darinka Sirk nas je tudi prisrčno pogostila z lokalnimi dobrotami.

 

Odprtje razstave razglednic v Kanalu

Kanal, 13. julij 2014

V gostišču Križnič v Kanalu je bilo 13. 8. 2014 odprtje razstave povečav razglednic zbiralca Branka Drekonje – »Kuštra« iz Morskega, z naslovom »Kanal med 1. svetovno vojno na razglednicah«. V 30 letih zbiranja je zbiralec pridobil že več kot 200 »kartolin« Kanala in okolice. Razstavo je organiziralo Gledališko društvo Kontrada Kanal v sodelovanju z zbiralcem in samo odprtje popestrilo z recitalom pesmi kanalskih pesnikov od časa Valentina Staniča do današnjih dni. Razstava bo na ogled do 7. 9. 2014 v času obratovanja lokala.

Besedilo in fotografije: Tanja Rijavec, Občina Kanal ob Soči

 

Odprtje zbirke »1914-1917« zbiralca Zorana Šuligoja

Kanal, 7. junij 2014

V soboto, 7. 6. 2014 se je na železniški postaji v Kanalu odvilo odprtje vojne zbirke zbiralca Zorana Šuligoja z naslovom "1914-1917". Zoran, ki je bil do sedaj primoran predvsem predmete dediščine 1. svetovne vojne hraniti na svojem domu v Desklah, zbira že več kot 20 let. S svojo strastjo je okužil tudi sina Mateja, oba sta tudi aktivna člana društva Soška fronta Nova Gorica. S pomočjo Občine Kanal ob Soči in vključenosti v evropski projekt ZBORZBIRK - Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom, je lahko predmete končno postavil na ogled javnosti. Odprtja se je udeležilo veliko število ljudi, z govori pa so program dopolnili predsednik Krajevne skupnosti Kanal g. Marko Bucik, vodja projekta ZBORZBIRK dr. Špela Ledinek Lozej, predsednik društva Soška fronta Nova Gorica g. Tadej Munih in zbiralec sam. Zbirka, ki obeležuje tudi 100 obletnico začetka 1. svetovne vojne, je tako postala še ena izmed turističnih postojank obiskovalcev krajev ob Soči.

Besedilo in foto: Tanja Rijavec, občina Kanal ob Soči

 

Posvet o etnoloških zbirkah, ustnem izročilu in kulturnem turizmu

Videm, 29. maj 2014

Mednarodni posvet z naslovom »Etnološke zbirke, ustno izročilo in kulturni turizem med Alpami in Krasom« je potekal 29. maja 2014 v Vidmu. Organizirala ga je Univerza v Vidmu v sodelovanju z Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Devetnajst avtorjev je v sedemnajstih prispevkih in v treh vsebinskih sklopih predstavilo glavne smotre in aktivnosti projekta ZBORZBIRK.

Diskusija v prvem sklopu je bila posvečena problematiki raziskovanja, varstva in promocije kulturne dediščine v povezavi s turizmom. Gre za zelo aktualno tematiko, ki je ne gre zaobiti in je izziv tudi v sodobnem antropološkem diskurzu.

V drugem sklopu so se predavatelji posvetili predvsem nesnovni dediščini, v prvi vrsti ustnemu in jezikovnemu izročilu in tako občutno obogatili pričevalnost  gmotnih prvin, hranjenih v zbirkah.  Poleg tega so bile osvetljene nekatere neevidentirane zbirke, ki poleg ovrednotenja na znanstveni in poljudni ravni porajajo zanimiva vprašanja o varstvu in promociji kulturne dediščine v ravnovesju med njenimi snovnimi in nesnovnimi prvinami.

Tretji sklop je bil namenjen prispevkom o snovni kulturi na projektnem območju. Z osvetlitvijo muzejskih praks in drugih oblik varstva kulturne dediščine pri javnih ali zasebnih institucijah oziroma posameznikih je posvet izpostavil različne problematike, ki zahtevajo skupne metodološke rešitve.

Ob upoštevanju dejstva, da se je začetna ideja projekta porodila prav na isti univerzi leta 2007 – ob priliki konference, posvečene etnologu Gaetanu Perusiniju,   enemu izmed osrednjih sodelavcev srečanj Alpes Orientales, organiziranih med 1956 in 1975, zadobiva  posvet še dodatni pomen. Priča o nadaljevanju odnosov med italijanskimi in slovenskimi raziskovalci, ki jih sedaj, v okviru projekta ZBORZBIRK (»Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom«) podpira Evropski sklad za teritorialno sodelovanje v Programu čezmejnega sodelovanja Slovenija – Italija 2007–2013.

 

Zbiralci na sejmu èStoria

Gorica, 23. maj 2014

Zbiralci Zoran Šuligoj (Zbirka Zorana Šuligoja), Jožica Strgar (Lukčeva hiša) in Pavel Levpušček (Jugova zbirka) so se v petek, 23.5.2014 predstavili na sejmu  èStoria v Gorici. Letošnja tema sejma je stota obletnica začetka prve svetovne vojne. Zbiralci so poleg svojih promovirali tudi druge kanalske zbirke, ki so vključene v projekt Zborzbirk in prvič javno predstavili nove zgibanke. Pri predstavljanju ponudbe krajev ob reki Soči so jim pomagali tudi sodelavci iz Turistično informacijskega centra Kanal.

Tekst in foto: Tanja Rijavec, Občina Kanal ob Soči

 

Odprtje info točke v Kajžnkovi hiši

Rateče 43, 17. 5. 2014

Ob Kajžnkovi hiši smo 17. maja 2014, na dan pred mednarodnim dnevom muzejev, odprli info-točko za etnološki zbirki Muzej Rateče in Jervahovo mizarsko zbirko. Zbirka Muzej Rateče je  javnosti dostopna od leta 2006,  Jervahovo mizarsko zbirko, ki nam jo je Jože Mertelj dal v hrambo, pa smo ob tej priložnosti postavili na ogled v mansardi Kajžnkove hiše. V okviru projekta ZBORZBIRK sta bili zbirki, ki skupaj štejeta skupaj 621 muzealij, dokumentirani oziroma inventarizirani v računalniškem programu in bosta lahko še letos skupaj z ostalimi med Alpami in Krasom na ogled tudi na svetovnem spletu.

Vabljeni v Rateče!

Zdenka Torkar Tahir

 

Odprtje muzeja in informacijske točke Rakarjev hram v Bijačah

Bijače, 10. maj 2014

V soboto, 10. maja 2014, je bilo v Bijačah odprtje zbirke o mizarstvu, kovaštvu, božičnih in velikonočnih šegah, pustnih maskah in rokodelskih izdelkih podboneških obrtnikov. Odprtje je spremljala razstava in delavnica izdelovanja lesenih mask, ki jo je pripravila skupina Alpski izdelovalci mask. Z velikim veseljem pričakujemo ureditev in predstavitev zbirke v Čarnem varhu!

 

Srečanje projektnega sveta, predstavitev kobariških zbirk in ogled zbirke Posočje
Kobarid, 6. marec 2014

Srečanje projektnega sveta, predstavitev kobariških zbirk in ogled zbirke Posočje 1915-1917 Ivana Šavlija

V četrtek, 6. marca 2014 je bilo v Kobaridu srečanje projektnega sveta. Projektni partnerji in vodje delovnih sklopov so poročali o opravljenem delu ter o aktivnostih, načrtovanih v četrtem poročevalskem obdobju. V popoldanskem delu je Karla Kofol iz Tolminskega muzeja predstavila v projekt vključene kobariške zbirke, in sicer zbirko Poti umika pri Kobaridu Ivana Krajnika, Muzejsko zbirko Mazora Breginj, Stol 1915-1917 Zdravka Marcole iz Breginja ter zbirko Posočje 1915–1917 Ivana Šavlija iz Idrskega. Slednjo smo si udeleženci tudi ogledali na licu mesta in bili navdušeni nad njenim obsegom, kot tudi nad pripovedovalskim darom lastnika.

 

Odprtje novih razstavnih prostorov zbirke Franca Jerončiča
Melinki, 27. 10. 2013

Na Frančev 90. rojstni dan, 27. 10. 2013, je bil javnosti predstavljen prenovljen muzej v Melinkih. Družabnega srečanja se je udeležilo veliko ljudi, ki vedo za Frančevo navdušenje do zbiranja pa tudi prijateljev iz rezbarskih krogov.

Zbirka etnoloških, vojnih in rezbarskih predmetov je, kot rezultat zbiralčevega tridesetletnega zbiranja, luč sveta ugledala že leta 2008, sedaj pa je bila, zaradi vse večjega števila eksponatov, razširjena še na spodnji del stavbe. V zgornjem delu stavbe, kjer je bil nekoč skedenj, so predstavljeni predvsem rezbarski predmeti, medtem ko so kmečko orodje in vojni predmeti postavljeni v nekdanjem hlevu.

Muzej je bil obnovljen iz sredstev projekta Zborzbirk, in sicer je šlo za nujna vzdrževalna dela pri zamenjavi dotrajane strešne kritine, obnovo stenskih ometov in opečnega tlaka, zamenjana pa so bila tudi dotrajana okna in vrata.

Tekst: Tanja Rijavec, Občina Kanal ob Soči
Foto: Marjan Polanc, Mitja Žnidarčič in Tanja Rijavec    

 

Srečanje projektnega sveta v Prosnidu
Prosnid, 9. september 2013

Na drugi ponedeljek v septembru je potekalo četrto srečanje projektnega sveta v Prosnidu. Srečali smo se na kmečkem turizmu Brez mej. Prvi del dogodka je minil v strokovnem duhu:  projektni partnerji in vodje delovnih sklopov so predstavili opravljeno projektno delo po delovnih sklopih in predvidene aktivnosti do izteka leta; izpostavljene so bile nekatere problematične točke v procesu dela, v obliki diskusije pa smo poiskali rešitve. Po uradnem delu so na kmečkem turizmu Brez mej pripravili kosilo, nato pa smo si v vasi ogledali črno kuhinjo in fotografsko razstavo  o starih prebivalcih vasi. V popoldanskem delu se je sestal programski odbor za konferenco, ki bo potekala maja 2014 v Vidnu.

Srečanje je bilo še eno v vrsti druženj, pri katerih sta delo in prijetno druženje združena.    

 

Delavnica »Zbirke povezujejo«, odprtje info-točke in srečanje širše projektne skupine
Kanal, Kambreško, 18. maj 2013

Na mednarodni muzejski dan, 18. maja 2013, je v Kanalu in na Kambreškem potekala delavnica »Zbirke povezujejo«, ki je bila v prvi vrsti namenjena zbiralcem, vključenim v projekt ZBORZBIRK, srečanju projektnih sodelavcev in predstavitvi projekta širši javnosti. 
Prvi del dogodka, v organizaciji Občine Kanal ob Soči, je potekal v večnamenski dvorani v Kanalu. Pred strokovno in splošno javnostjo so se predstavili zbiralci in njihove zbirke, ki ležijo v obmejnem prostoru med Alpami in Krasom na slovenski in italijanski strani. Sledilo je odprtje infotočke na kanalski železniški postaji, ki predstavlja del zbirke Zorana Šuligoja iz Deskel, zbiralca različnih predmetov iz kulturne dediščine Kanalskega. To pomeni šele začetek urejanja železniške stavbe, ki bo v prihodnosti namenjena informiranju obiskovalcev Kanala in okoliških krajev o sami zgodovini in ponudbi območja. Hkrati sta bili na pročelje železniške postaje postavljeni tudi spominska tabla projekta in povečava razglednice Kanala iz časa Avstro-Ogrske, ki izhaja iz zbirke razglednic Kanalskega, Branka Drekonje iz Morskega.
 
Dan smo zaključili na Kambreškem z ogledom Lukčeve hiše  – vojne in etnološke zbirke Jožice Strgar, in pogostitvijo tabornikov v Veteranskem domu.Tanja Rijavec, Občina Kanal ob Soči
 

Delavnica »Zbirke povezujejo«,

odprtje info-točke in srečanje širše projektne skupine
Kanal, Kambreško – sobota, 18. maj 2013

V okviru evropskega projekta ZBORZBIRK – Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom, ki je namenjen ovrednotenju krajevnih zbirk kulturne dediščine na obmejnem slovensko- italijanskem območju, bo mednarodni muzejski dan, 18. maj, posvečen zbiralcem. 
 več o tem >>

Sestanek projektnega sveta, Rateče

Gornjesavski muzej Jesenice je 26. marca 2013 v Kajžnkovi hiši v Ratečah gostil sestanek projektnega sveta, na katerem so bile predstavljene naslednje vsebine: opravljeno delo in predvidene aktivnosti v letu 2013, spletna oblika poročanja, spletna aplikacija in navodila za popis zbirk, program prihodnjega srečanja na Kambreškem ter seznam nalog do konca leta 2013.

Sestanka projektnega sveta so se udeležili vodje projekta pri projektnih partnerjih in vodje delovnih sklopov. V odmoru smo si ogledali Zbirko rateške noše v Kajžnkovi hiši, po zaključku pa smo se odpeljali še v Ukve, kjer sta nam Rudi Bartaloth in Nataša Gliha Komac predstavila Slovensko kulturno središče Planika ter jezikovne  in etnološke raziskave v Kanalski dolini.